Αγορές από το Aliexpress το 2023: Τελωνείο και ΦΠΑ

Αγορές από το Aliexpress το 2022: Τελωνείο και ΦΠΑ

Ενδεχομένως να έχετε ήδη πληροφορηθεί ότι από την 1η Ιουλίου του 2021, εφαρμόζεται το «Import One Stop Shop» (IOSS) στις αγορές προϊόντων που γίνεται εισαγωγή από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράγμα που σημαίνει ότι πληρώνουμε ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα!

Πώς θα επηρεάσει το IOSS  τις αγορές μας στο AliExpress;

Τι συμβαίνει με τον ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου 2021;

Με βάση το σχέδιο μεταρρύθμισης του ΦΠΑ που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, συμφωνήθηκε ότι όλα τα προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2021 θα πρέπει να πληρώνουν ΦΠΑ στις αντίστοιχες χώρες τους.

Αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο τα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα, αλλά και από άλλες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιατί εφαρμόζουν τώρα αυτήν τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ;

Μέχρι τώρα, τα είδη που αγοράζαμε με τιμή χαμηλότερη των 22€ απαλλάσσονταν από τον ΦΠΑ. Τόσο οι πωλητές όσο και εμείς (οι αγοραστές), εκμεταλλευτήκαμε αυτό για να προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από την καταβολή φόρων δηλώνοντας τα αντικείμενα σε αξία σχεδόν μικρότερη από 22€.

Όπως γνωρίζετε, μέχρι τώρα, ο μόνος τρόπος που η τοπική εφορία μπορούσε να ελέγξει αν αυτό ίσχυε ή όχι, ήταν ο εκτελωνισμός. Αλλά με χιλιάδες πακέτα να φτάνουν καθημερινά στις ευρωπαϊκές χώρες, ήταν αδύνατο να τα ελεγχθούν όλα. Οπότε εφάρμοσαν το προφανές.

Πώς θα πρέπει να πληρώσω ΦΠΑ στο εξής;

Κατά γενικό κανόνα, δεν θα χρειαστεί να κάνετε τίποτα κατά τον εκτελωνισμό. Ούτε ο ταχυμεταφορέας (είτε τα ΕΛΤΑ ή  κάποια courier) θα απαιτήσει από εσάς να πληρώσετε οποιοδήποτε ποσό εάν θέλετε να παραδώσουν το πακέτο σας.

Με το IOSS θα επιτρέψει σε πλατφόρμες όπως η AliExpress να διαχειρίζονται οι ίδιοι τον ΦΠΑ για είδη κάτω των 150€.

Αυτό σημαίνει ότι τώρα, όταν αγοράζετε ένα είδος, θα πληρώνετε τον ΦΠΑ απευθείας μέσω του AliExpress χωρίς να εμπλέκεται η τοπική εφορία.

Επομένως, η αγοραστική σας εμπειρία δεν θα αλλάξει καθόλου. Η κύρια αλλαγή είναι ότι τα τελωνεία δεν θα κρατούν τις παραγγελίες σας.

Τι γίνεται με τα προϊόντα από το AliExpress που κοστίζουν περισσότερο από 150€;

Φαίνεται ότι οι παραγγελίες άνω των 150€ αποτελούν εξαίρεση και θα συνεχίσουν να είναι και μετά την εφαρμογή του IOSS.

Για παραγγελίες άνω των 150€ είναι πάντα καλύτερο να αναζητάτε προϊόντα που αποστέλλονται από αποθήκες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από το AliExpress Plaza. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τυχόν προβλήματα.

Στην περίπτωση που αγοράζετε προϊόντα από Κίνα και είναι αξίας άνω των 150 ευρώ τότε θα πληρώνετε στο AliExpress το ποσό χωρίς το ΦΠΑ και θα αναμένετε να πληρώσετε το ΦΠΑ και τους δασμούς στον ταχυμεταφορέα σας. Κάτι που δεν το συστήνουμε! 

Τι γίνεται αν αγοράζω από αποθήκες που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Εδώ και αρκετό καιρό, το AliExpress έχει ενεργοποιήσει αποθήκες σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ισπανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Τσεχία (και σίγουρα θα προστεθούν περισσότερες στο μέλλον).

Ο ΦΠΑ προστίθεται στα προϊόντα κατά την ολοκλήρωση της αγοράς:

Επομένως, δεδομένου ότι πρέπει να πληρώσουμε ΦΠΑ και για τα δύο προϊόντα που αποστέλλονται από την Ευρώπη και από την Κίνα, είναι πάντα καλύτερο να επιλέγουμε την ευρωπαϊκή επιλογή για να λάβουμε την παραγγελία νωρίτερα.

Έγινε πιο ακριβό το Aliexpress μετά την αλλαγή;

Ορισμένοι πωλητές του AliExpress (μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για marketplace) ενημέρωσαν ότι είναι πρόθυμοι να μειώσουν τα περιθώριά τους για να αντισταθμίσουν αυτήν την αύξηση, αλλά θα πρέπει να το δούμε στην πράξη αυτό και σε βάθος χρόνου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος των κερδών της εταιρίας οφείλεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σαφές ότι δεν θα διακινδυνεύσουν να χάσουν  τις ανταγωνιστικές τιμές τους και να χάσουν πελάτες.

Είναι επίσης αλήθεια ότι πολλά από τα προϊόντα που βρίσκουμε στο Aliexpress έχουν τιμές δύο ή  ακόμα και τρεις φορές χαμηλότερη από αυτή που μπορούμε να πληρώσουμε σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα. Έτσι, ακόμη και με την αύξηση του ΦΠΑ, είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να είναι πιο οικονομικό να αγοράζει κανείς από το AliExpress.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του IOSS

Δεν μας άρεσε

Οι παραγγελίες από την Κίνα θα είναι ελαφρώς ακριβότερες, καθώς θα χρεωθούμε με ΦΠΑ εκεί.

Μας άρεσε

  • Οι πωλητές είναι πιθανό να προσαρμόσουν τις τιμές τους προς τα κάτω, οπότε δεν θα παρατηρήσουμε τόσο την αύξηση.
  • Θα υπάρχουν όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές αποθήκες και με μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, οπότε θα λαμβάνουμε τις παραγγελίες μας νωρίτερα.
  • Δεν θα χρειάζεται πλέον να ανησυχούμε για τα πακέτα μας στο τελωνείο.

Tip!

Ενημερώσου από το Eazy τι ισχύει με το τελωνείο και το Shein.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *