Έχετε αναρωτηθεί πόση ακτινοβολία απορροφάται από τους βιολογικούς ιστούς όταν χρησιμοποιείτε ένα κινητό τηλέφωνο; Ή πως μετριέται ο δείκτης SAR για τα smartphones; Ψάξαμε και βρήκαμε τις απαντήσεις.
Στην καθημερινή μας ζωή, είμαστε περιτριγυρισμένοι από διαφορετικούς τύπους ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (π.χ. το φως, τα μικροκύματα, οι ακτίνες Χ ή οι εκπομπές ενός κινητού τηλεφώνου). Επομένως, όλα τα προϊόντα που εκπέμπουν τέτοιες ακτινοβολίες πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλή στη χρήση. Αυτή η αξιολόγηση μπορεί να γίνει μετρώντας τον ρυθμό ειδικής απορρόφησης.
Ο ρυθμός ειδικής απορρόφησης (SAR) μετρά την ποσότητα ενέργειας των ραδιοκυμάτων που απορροφάται από τον ανθρώπινο ή ζωικό σώμα. Ο έλεγχος SAR πρέπει να γίνεται σε όλες τις ασύρματες συσκευές που έχουν τμήματα ακτινοβολίας πιο κοντά από 20 εκατοστά στο ανθρώπινο σώμα ή το κεφάλι.
Καταρχάς να σας πω ότι εξαιρούνται οι συσκευές με χαμηλή ισχύ. Στην Ευρώπη, όλες οι συσκευές με ισχύ 20 mW ή υψηλότερη, χρειάζονται την τιμή του δείκτη SAR για να αξιολογηθούν. Στον Καναδά και τις ΗΠΑ, το αν πρέπει να αξιολογηθεί η τιμή SAR της συσκευής εξαρτάται από την απόσταση μεταξύ του χρήστη και της συσκευής, την ισχύ και τη συχνότητα, στην οποία εκπέμπει το προϊόν.
Το κινητό τηλέφωνο είναι ραδιοφωνικός πομπός και δέκτης και ως εκ τούτου πρέπει επίσης να δοκιμαστεί για SAR. Η τιμή του SAR για κινητές συσκευές διαφέρει από συσκευή σε συσκευή. Η έκθεση από ένα κινητό τηλέφωνο εντοπίζεται ανάλογα με το πού τοποθετείται το τηλέφωνο και οι οδηγίες για τα κινητά τηλέφωνα καθορίζουν το μέγιστη ακτινοβολία της κάθε συσκευής που απορροφάται από το σώμα μας.. Ο SAR μετριέται σε μονάδες watt ανά κιλό (W/kg).
Ύστερα από μελέτες που έγιναν η ΕΕ όρισε το μέγιστο επιτρεπτό όριο απορρόφησης να είναι στα 2 watt/kg για κάθε 10 γραμμάρια ιστού. Το όριο αυτό οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων δεν θα πρέπει να το υπερβαίνουν, ώστε τα προϊόντα τους να μπορούν να διατεθούν προς πώληση.
Αν έχετε παρατηρήσει ο δείκτης SAR στα κινητά τηλεφώνα έρχεται με 2 νούμερα δίνοντας μας πληροφορίες για την απορρόφηση ακτινοβολίας και στο σώμα μας αλλά και στο κεφάλι. Συνήθως το 2ο νούμερο είναι αρκετά μεγαλύτερο, καθώς μια κλήση επιβαρύνει πολύ περισσότερο την περιοχή του κρανίου που έρχεται και σε επαφή.
Κάπου εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτοί οι αριθμοί που αναγράφουν οι συσκευές τηλεφώνων αφορούν τον μέγιστο ρυθμό απορρόφησης και σε καμία περίπτωση δεν αναφέρονται στην ακτινοβολία που λαμβάνουμε όταν χρησιμοποιούμε το κινητό μας σε λογικά πλαίσια μέσα στην καθημερινότητα μας.
Ο δείκτης SAR είναι το μέγιστο όριο ακτινοβολίας που εκπέμπει η συσκευή και συνήθως γίνεται όταν επικρατούν οι δυσχερέστερες συνθήκες. Ποιες είναι αυτές; Χαίρομαι που με ρωτάτε. Η ακτινοβολία λοιπόν που δεχόμαστε, αυξάνεται όσο ασθενέστερο σήμα έχει η κεραία της συσκευής μας. Η θέση της κεραίας του κινητού μας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, ειδικά όταν τοποθετείται κοντά στην πρόσοψη της συσκευής.
Να το δούμε και σε ένα παράδειγμα. Έστω ότι έχουμε μια συσκευή με δείκτη SAR στα 0.8 αλλά λόγω κακής ποιότητας κεραίας αναγκάζεται να λειτουργεί στο μέγιστο ρυθμό, κοντά στο 0.8 δηλαδή. Μια συσκευή με δείκτη SAR στα 1.2 ενδέχεται να είναι πολύ πιο ασφαλής για μας αν λόγω καλού σήματος χρειάζεται να λειτουργεί σε πολύ χαμηλά όρια της τάξης του 0.5.
Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο δείκτης SAR από μόνος του δεν αποτελεί κανόνα για το ποια συσκευή είναι πιο ασφαλής. Αφήστε το γεγονός ότι λόγω των ρυθμίσεων της νομοθεσίας σε θεωρητικό επίπεδο όλες οι συσκευές που βρίσκονται στην αγορά είναι απόλυτα ασφαλείς.
Παρολαυτά αν επιθυμείτε να μειώσετε την ακτινοβολία που δέχεστε χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο μπορείτε να κάνετε τα εξής:
- Επιλέξτε πάροχο κινητής τηλεφωνίας με το καλύτερο δυνατό σήμα στο τόπο διαμονής και εργασίας σας, ώστε τις περισσότερες ώρες τις ημέρας να έχετε καλό σήμα και να μην ζορίζεται η συσκευή σας.
- Η χρήση hands free μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά ώστε να μεγαλώσει την απόσταση από το κινητό σας και αυτόματα την απορρόφηση ακτινοβολίας.
- Στην ίδια λογική μπορείτε αντί hands free να χρησιμοποιείται βιντεοκλήσεις.
- Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας όταν βρίσκεστε σε περιοχές με μικρή κάλυψη
Σε κάθε περίπτωση η χρήση των κινητών τηλεφώνων πρέπει να γίνεται με σύνεση καθώς η ακτινοβολία είναι υπαρκτή και οι παρενέργειες που προκαλεί αρκετά δυσάρεστες (ζαλάδες κλπ.). Ιδιαίτερη προσοχή όταν δίνετε κινητά τηλέφωνα στα μικρά παιδιά.
Tip!
Δες στο Eazy τα καλύτερα κινητά μέχρι 300 ευρώ και επέλεξε το κατάλληλο για εσένα.