Search
Close this search box.

Οι 5 καλύτερες φριτέζες αέρος για το 2024

Οι καλύτερες φριτέζες αέρος

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά πρώτα:
Τι είναι και γιατί αξίζει να αγοράσεις μία φριτέζα αέρος.

Η φριτέζα αέρος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την κουζίνα όσων αγαπούν τα τηγανιτά (και όχι μόνο) αλλά ταυτόχρονα θέλουν να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Με μία φριτέζα αέρος μπορείς να μαγειρέψεις τα πάντα με ελάχιστη ποσότητα λαδιού και να έχεις το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα με ένα τηγανιτό γεύμα χωρίς όμως τις παραπάνω θερμίδες και τα λιπαρά.

Φυσικά μία φριτέζα αέρος δεν λειτουργεί μόνο σαν ένα πιο “υγιεινό τηγάνι” αλλά έχει κι άλλες λειτουργίες. Μπορείς να μαγειρέψεις οτιδήποτε θέλεις, να ψήσεις γλυκόνα ζεστάνεις φαγητό ή ακόμα και να ξεπαγώσεις ή να ψήσεις απευθείας κάτι από την κατάψυξη.

Πέρα όμως από την πιο υγιεινή μαγειρική που σου προσφέρει έχει κι άλλα πλεονεκτήματα. Το μαγείρεμα είναι γρηγορότερο λόγω της διατήρησης και της διαχείρισης της θερμοκρασίας σε σταθερά υψηλά επίπεδα. Επίσης, μπορείς ταυτόχρονα να μαγειρεύεις δύο διαφορετικά φαγητά χρησιμοποιώντας κάποιο από τα εξαρτήματα που περιέχει. Τέλος, επειδή ξέρω ότι το σκέφτηκες (!) είναι εύκολη στο πλύσιμο. Λόγω της ελάχιστης ποσότητας λαδιού που χρειάζεται το καθάρισμα των εξαρτημάτων είναι παιχνιδάκι για τις περισσότερες.

Δεν μπορώ να παραλείψω βέβαια και κάποια πιθανά μειονεκτήματα που έχει. Αρχικά, αν είστε μεγάλη οικογένεια ή κάπως πιο καλοφαγάδες ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία του μαγειρέματος δύο φορές. Υπάρχουν φριτέζες που αναγράφουν πως απευθύνονται για οικογένειες αλλά αυτό είναι κάπως υποκειμενικό. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ο χώρος που χρειάζεται. Φυσικά εξαρτάται από το μοντέλο που θα επιλέξετε αλλά και από το μέγεθος της κουζίνας σας αλλά δεν παύει να είναι ένα εργαλείο που απαιτεί χώρο και ίσως να μην είναι και τόσο βολικό να μπει σε ένα ντουλάπι αν το χρησιμοποιείται συχνά.

Αφού είδαμε τα βασικά, ας δούμε τώρα ποια χαρακτηριστικά πρέπει να δούμε για την επιλογή μίας φριτέζας αέρος:

  • Μέγεθος και σχήμα, να βεβαιωθούμε ότι χωράει στον πάγκο της κουζίνας μας και θα μπορεί να είναι χρηστική.
  • Χωρητικότητα, ανάλογα με την χωρητικότητα του καλαθιού εξαρτάται και η ποσότητα του φαγητού που θα μπορούμε να μαγειρέψουμε.
  • Ισχύς, εδώ θέλει μία προσοχή γιατί πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως οι πρίζες της κουζίνας μας υποστηρίζουν κατανάλωση ισχύος ανάλογη με αυτή που χρειάζεται η συσκευή που θέλουμε να αγοράσουμε (συνήθως κυμαίνονται από 800-1800 Watt αλλά υπάρχουν και μεγαλύτερες).
  • Ευκολία χρήσης και πλυσίματος, μπορεί παραπάνω να σας είπα ότι είναι εύκολη στο πλύσιμο αλλά αυτό φυσικά δεν ισχύει για όλες, επομένως πρέπει να ελέγξουμε αν τα κομμάτια που χρειάζονται πλύσιμο μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν.
  • Πρόσθετα χαρακτηριστικά, αυτή η κατηγορία είναι λίγο γενική καθώς αφορά τα έξτρα αξεσουάρ που μπορεί να περιέχει η συσκευασία αλλά και τις έξτρα ρυθμίσεις μαγειρέματος.

Παρακάτω σας παρουσιάζω τις 5 καλύτερες φριτέζες αέρος που κυκλοφορούν οι οποίες έχουν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά που καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Η PHILIPS HD9650/90 με Αποσπώμενο Κάδο είναι πρώτη στη λίστα καθώς έχει συνολικά τα καλύτερα χαρακτηριστικά. Αρχικά η λειτουργία της είναι απλή και άκρως κατανοητή. Λόγω των πολλαπλών αποσπώμενων μερών της, καθαρίζεται εύκολα. Με την τεχνολογία που διαθέτει απομακρύνει το λίπος από τα φαγητά, παράγει φαγητά υψηλής ποιότητας και ταυτόχρονα απαλλάσσει την κουζίνα από τις ανεπιθύμητες οσμές του λαδιού.

Τα μειονεκτήματα της PHILIPS HD9650/90 είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι το κουμπί του χρονοδιακόπτη δεν λειτουργεί και δεν ενεργοποιείται. Επίσης, είναι η πιο ακριβή φριτέζα αέρος της λίστας μας αλλά σίγουρα το αξίζει καθώς διαθέτει και το πολύ μεγάλο καλάθι (7,3 L.).

Η Sencor SFR έχει τον καλύτερο πίνακα ελέγχου καθώς διαθέτει πίνακα αφής και οθόνη LED υψηλής ευκρίνειας. Το καλάθι είναι χωρητικότητας 3L και περιέχει και αντικολλητικό τηγάνι που αποσπάται εύκολα για γρήγορο καθαρισμό ενώ ταυτόχρονα διαθέτει απορροφητήρα θερμότητας που αφαιρείται για πιο αποτελεσματικό τηγάνισμα.

Η Sencor SFR  είναι πιο οικονομική αλλά έχει παρατηρηθεί πως η επιφάνειά της λόγω του ψησίματος κάποιες φορές γίνεται κολλώδης γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο καθαρισμού.

Η PHILIPS ESSENTIAL διαθέτει τεχνολογία κυκλοφορίας θερμού αέρα σε όλο το εσωτερικό του καλαθιού παρέχοντας την δυνατότητα ομοιόμορφου ψησίματος με ελάχιστο ή και καθόλου λάδι. Είναι ιδανική για την προετοιμασία των περισσότερων φαγητών και διαθέτει μεγάλης χωρητικότητας καλάθι (6.2 L) χωρίς όμως να επηρεάζει σημαντικά το μέγεθός της.

Τα αποσπώμενα μέρη που διαθέτει η PHILIPS ESSENTIAL προσφέρουν ευκολία στο καθάρισμα όμως συχνά ΄έχει παρατηρηθεί πως το καλάθι μπορεί να πέφτει κατά τη διάρκεια χρήσης και χρειάζεται περισσότερη προσοχή.

Η DELONGHI F28533 αποτελείται από τα καλύτερα υλικά κατασκευής συγκριτικά με τις υπόλοιπες της λίστας μας. Γεγονός που εγγυάται μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο. Επίσης, διαθέτει τεχνολογία κυκλοφορίας του θερμού αέρα σε συνδυασμό με τεχνολογία ακτινοβόλου θερμότητας όπου προσφέρει ομοιόμορφο και τραγανό αποτέλεσμα στο μαγείρεμα.

Επίσης, η DELONGHI F28533 είναι απλή στη χρήση και έχει πιο μικρούς χρόνους μαγειρέματος από τις περισσότερες φριτέζες αέρος. Όμως το αρνητικό της είναι η μικρή χωρητικότητα στο καλάθι (μόλις 1.3 L) που αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα αν μαγειρεύετε για εσάς ή για ακόμα ένα άτομο.

Για το τέλος άφησα την ROHNSON SMARTCHEF XL η οποία διαθέτει τεχνολογία Wifi control όπου μπορείς να ελέγχεις και να ενημερώνεσαι για την πορεία του φαγητού μέσω του κινητού σου. Επίσης, διαθέτει το μεγαλύτερο καλάθι της λίστας μας με χωρητικότητα 8L. και προσφέρει εξίσου νόστιμα και τραγανά φαγητά.

Στα αρνητικά, η ROHNSON SMARTCHEF XL δεν καθαρίζεται εύκολα καθώς το χερούλι δεν αποσπάται και συσσωρεύονται τα λίπη στο συρταράκι. Επίσης, λόγω της κατασκευής και του καλαθιού που διαθέτει όπως είναι αναμενόμενο έχει μεγάλο όγκο. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *