Search
Close this search box.

Τα 5 καλύτερα βιβλία αυτοβελτίωσης

Τα 5 καλύτερα βιβλία αυτοβελτίωσης

Η επιρροή που μπορεί να έχει ένα βιβλίο σε κάποιον σίγουρα εξαρτάται από το πόσο θα ταυτιστεί με τις καταστάσεις που περιγράφονται αλλά και από το πόσο διατεθειμένος είναι να δει τον εαυτό του μέσα σε αυτές.

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης παρουσιάζουν γεγονότα και καταστάσεις της καθημερινότητας και περιγράφουν τα συναισθήματα που προκαλούνται μέσα από αυτές. Κάποιοι συγγραφείς επιλέγουν να το κάνουν με αλληγορικό τρόπο χρησιμοποιώντας ιστορίες φαντασίας και κάποιοι άλλοι επιλέγουν πιο ευθύ τρόπο βασισμένοι σε αληθινά συμβάντα.

Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω πως τα βιβλία μπορούν να αντικαταστήσουν τους ειδικούς (ψυχικής υγείας) αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ατομική εξέλιξη και αυτογνωσία. Δημιουργώντας ερωτηματικά αλλά και παρουσιάζοντάς σου τα γεγονότα από μία άλλη οπτική σίγουρα μπορούν να σου διδάξουν κάποια πράγματα.

Παρακάτω σας παρουσιάζω τα 5 καλύτερα βιβλία αυτοβελτίωσης που από προσωπική εμπειρία αλλά και από συζητήσεις με φίλους που τα διάβασαν, σίγουρα κάτι έχουν να σου πουν. 

Από τους πιο γνωστούς συγγραφείς βιβλίων αυτοβελτίωσης, ο Jorge Bucay έχει γράψει μία σειρά βιβλίων τέτοιου περιεχομένου. Το Να σου πω μια ιστορία είναι προσωπικά το αγαπημένο μου. Κοινοί πρωταγωνιστές αλλά μεμονωμένες ιστορίες ανά κεφάλαιο που κάνουν το βιβλίο εύκολο και ευχάριστο.

Με έναν μοναδικά απλό συγγραφικό λόγο, στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται θέματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους περισσότερους από εμάς και μέσα από μικρές ιστορίες – παραβολές- καταφέρνει ο συγγραφέας να μας τα παρουσιάσει με μία άλλη οπτική. Τελικά είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα που έχουμε ή εμείς το μεγαλοποιούμε και το τρέφουμε;

Σε αντίστοιχη λογική αλλά με άλλη θεματολογία είναι το βιβλίο Και το παραμύθι δεν τελείωσε. Ο συγγραφέας μας αφηγείται την ιστορία μίας μικρής πριγκίπισσας που ένιωθε φυλακισμένη στο κάστρο της. Ήταν όμως πραγματικά φυλακισμένη ή το μυαλό της είχε δημιουργήσει αυτούς τους ψηλούς τοίχους;

Χρησιμοποιώντας φανταστικούς ήρωες ο συγγραφέας σου δείχνει με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο, με ένα παραμύθι, να καταλάβεις αλλά και να δεις ότι τα εμπόδια για το επόμενο βήμα τα βάζουμε εμείς στον εαυτό μας από φόβο αλλά και από άλλους κρυφούς λόγους. Είσαι έτοιμος να το δεις αυτό;

Σε ένα άλλο διαφορετικό ύφος το βιβλίο Οι 4 συμφωνίες έρχεται για να σου ανατρέψει πολλά από τα δεδομένα που μπορεί να είχες στο μυαλό σου. Βασισμένο στη σοφία των Τολτέκων σου παρουσιάζει με πιο ευθύ τρόπο και όχι μέσω ιστοριών φαντασίας, την πραγματικότητα πίσω από τις πράξεις και τις συμπεριφορές μας.

Οι 4 συμφωνίες απαιτούν καθημερινή δουλειά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να έχουν ως αποτέλεσμα την προσωπική εξέλιξη και ευτυχία. Αν τηρήσετε αυτό το πρόγραμμα σίγουρα θα δείτε αλλαγή πρώτα μέσα σας και στη συνέχεια και στους γύρω σας. Ξεκινάμε;

Ένα πιο στοχευμένο βιβλίο είναι Τα μυστικά της αποτελεσματικής επικοινωνίας. Βασισμένο σε εργαστήρια που έχουν πραγματοποιηθεί σε βοηθάει να αντιληφθείς και να ξεκαθαρίσεις τις πραγματικές σου ανάγκες και ταυτόχρονα σου διδάσκει τον τρόπο να τις επικοινωνήσεις αλλά και να κατανοήσεις των άλλων.

Εσύ ξέρεις ποιες είναι οι πραγματικές σου ανάγκες; Τι προτεραιότητα δίνεις σε αυτές σε σχέση με τις ανάγκες των δικών σου ανθρώπων (παιδιών, συντρόφου, φίλων) ;

Με σωστή επικοινωνία αλλά και κατανόηση μπορείς να καταφέρεις να βάλεις σε μία σειρά όλα αυτά που σκέφτεσαι πριν τα μεγαλοποιήσεις στο κεφάλι σου και τελικά προσπαθήσεις να τα διεκδικήσεις με θυμό ή παράπονο.

Για το τέλος άφησα το βιβλίο Η ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα..! Ο λόγος είναι γιατί είναι πιο επιβλητικό ( αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτή την λέξη). Σε μεγάλη αντίθεση με τα 2 πρώτα βιβλία που σου παρουσιάζουν την πραγματικότητα μέσα από φανταστικές ιστορίες, ο συγγραφέας σε αυτό του το βιβλίο στα λέει όλα όπως είναι.

Η σκληρή πραγματικότητα του τι σκεφτόμαστε οι άνθρωποι και τον λόγο και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στην καθημερινότητα μας παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο και νιώθουμε ότι θέλουμε να κρυφτούμε από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Εσύ είσαι έτοιμος να ακούσεις την αλήθεια όπως είναι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *