Αγορά αφυγραντήρα: Τι να προσέξω το 2023

Αφυγραντήρας Τι να προσέξω

Οι αφυγραντήρες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια μιας και το κόστος θέρμανσης ενός χώρου έχει αυξηθεί σημαντικά. Ένας αφυγραντήρας όμως δεν μας κάνει μόνο οικονομία αλλά μας προσφέρει και ένα υγιεινό περιβάλλον απαλλαγμένο από την υγρασία. Χάρη στους αφυγραντήρες μπορούμε να αυξήσουμε την θερμοκρασία ενός χώρου κατά 2-3 βαθμούς κελσίου μειώνοντας σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης.

Για να καταλαβούμε πως βοηθάει στη θέρμανση ενός χώρου η χρήση ενός αφυγραντήρα πάμε να δούμε ένα παράδειγμα. Έστω ότι ένας χώρος έχει θερμοκρασία 23 βαθμούς κελσίου και υγρασία 80%. Η αίσθηση που θα έχουμε αν μείωσουμε την υγρασία στο 50%, ακόμα και αν η θερμοκρασία είναι 20 βαθμοί κελσίου θα είναι πολύ καλύτερη.

Πως θα επιλέξω το σωστό αφυγραντήρα

Κύριο μέλημα μας είναι να μειώσουμε την υγρασία από το χώρο μας. Σαν μέτρο απόδοσης ενός αφυγραντήρα έχουμε ορίσει την ποσότητα νερού (συνήθως σε λίτρα) που μπορεί να απορροφηθεί από τον αέρα του χώρου μας μέσα σε μία μέρα.

Έτσι πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν:

  • οι διαστάσεις του χώρου μας
  • τα επίπεδα υγρασίας στον τόπο που ζούμε
  • η θερμομόνωση του κτιρίου
  • η θερμοκρασία εντός του κτιρίου
  • πόσο συχνά χρησιμοποιείται ο χώρος και πόσο συχνά τον αερίζουμε

Ακολουθεί ένα πολύ χρήσιμο πινακάκι που θα μας βοηθήσει στην επιλογή του ιδανικού αφυγραντήρα για τον χώρο μας, ανάλογα με τα τετραγωνικά του μέτρα:

Επιφάνεια χώρου με μέση υγρασία 50-60% (τ.μ.)Απόδοση Αφυγραντήρα (λίτρα/24 ώρες)
30 – 6010
60 – 10016
80 – 13020
90 – 15030
120 – 19050

Αφυγραντήρα με ζεόλιθο η συμπιεστή;

Υπάρχουν δύο τύποι αφυγραντήρων στην αγορά αυτή τη στιγμή και είναι συχνό δίλημμα για όσους θέλουν να αγοράσουν αφυγραντήρες.

Αφυγραντήρες με συμπιεστή

Ο πιο διαδεδομένος τύπος αφυγραντήρα είναι αυτός με συμπιεστή. Μας προσφέρουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και κατά συνέπεια χρημάτων και δρουν άμεσα στον χώρο μας. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι για να λειτουργήσουν σωστά, η θερμοκρασία του χώρου θα πρέπει να μην είναι χαμηλότερη των 13 βαθμών κελσίου.

Αφυγραντήρες με ζεόλιθο

Σίγουρα εδώ θα έχουμε άγνωστες λέξεις. Ο ζεόλιθος (Desiccant) είναι ένα φυσικό αφυγραντικό το οποίο συγκρατεί ποσότητες νερού και έχει δυνατότητα να το αποβάλλει όταν θερμανθεί αρκετά. Το πλεονέκτημα αυτών των αφυγραντήρων είναι ότι μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα θερμοκρασίας χώρου και έτσι προτείνεται σε αγοραστές με χώρους όπου η θέρμανση είναι ανεπαρκής ή ακόμα και ανύπαρκτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *