Πόσο ρεύμα καίει ένας αφυγραντήρας;

Πόσο ρεύμα καίει ένας αφυγραντήρας;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πόσο καίει ένας αφυγραντήρας, ειδικά μετά τις τελευταίες αυξήσεις στο ρεύμα, και η απάντηση απλή: Οι αφυγραντήρες ΔΕΝ είναι ιδιαίτερα ακριβοί στη λειτουργία τους. Ωστόσο, υπάρχουν πιο λεπτομερείς απαντήσεις που θα εξετάσουμε μία προς μία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου υπολογισμού του ετήσιου κόστους λειτουργίας ενός αφυγραντήρα και του τρόπου επιλογής ενός ενεργειακά αποδοτικού μοντέλου. Θα θίξουμε επίσης εν συντομία μερικούς εναλλακτικούς τρόπους μείωσης των επιπέδων υγρασίας στο σπίτι χωρίς να καταφύγουμε στη λύση του αφυγραντήρα. Αρκετά με την φλυαρία, ας αρχίσουμε:

Κατανάλωση ρεύματος

Ένας αφυγραντήρας καταναλώνει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από ένα κλιματιστικό, ένα πλυντήριο ρούχων, ένα πιστολάκι και  μία ηλεκτρική σκούπα. Κατά μέσο όρο, ένας αφυγραντήρας 12 λίτρων αντλεί ενέργεια μόνο 285 watt ανά ώρα ή 0,285 κιλοβατώρες. Ακόμα κι αν το χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση δεν θα είναι τόσο σημαντικό μέρος του λογαριασμού του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του αφυγραντήρα, το μέγεθος, την έκδοση και την ενεργειακή απόδοση. Για παράδειγμα, ένας μεγαλύτερος αφυγραντήρας 20 λίτρων θα καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από έναν μικρότερο αφυγραντήρα 12 λίτρων. Ένα μοντέλο νεότερης γενιάς τείνει να είναι πιο ενεργειακά αποδοτικό από το προηγούμενο μοντέλο που αντικαθιστά.

Υπολογισμός ενεργειακής απόδοσης αφυγραντήρα (Συντελεστής Ενέργειας) (EEV)

Ο συντελεστής ενέργειας είναι μια μέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας ενός αφυγραντήρα που περιλαμβάνει τόσο τη λειτουργία αφύγρανσης όσο και τη λειτουργία μη αφύγρανσης. Μπορείτε να μετρήσετε την απόδοση του ενεργειακού παράγοντα με τα λίτρα νερού που αφαιρούνται ανά κιλοβατώρα (L/kWh). Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του συντελεστή ενέργειας, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικός είναι ο αφυγραντήρας, επομένως τόσο χαμηλότερο είναι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα, ένας αφυγραντήρας θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από έναν ενσωματωμένο συντελεστή ενέργειας 1,8 από έναν αφυγραντήρα με συντελεστή ενέργειας 1,5. 

Κόστος λειτουργίας ενός αφυγραντήρα

Οι αφυγραντήρες δεν είναι πολύ ακριβοί στη λειτουργία τους. Το μέσο κόστος λειτουργίας ενός αφυγραντήρα για 60 τ.μ. είναι 0,11€ ανά ώρα με κόστος κιλοβατώρας τα 0.39€. Με βάση τα προηγούμενα στοιχεία, το κόστος λειτουργίας ενός αφυγραντήρα 24/7 είναι 2,64€ ανά ημέρα. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας ενός αφυγραντήρα ανέρχεται στα 963€. Αστρονομικό νούμερο αλλά σε καμία περίπτωση ένας αφυγραντήρας δεν θα λειτουργεί 24 ώρες κάθε μέρα για όλο τον χρόνο. Σε φυσιολογικές περιπτώσεις η χρήση του αφυγραντήρα προτείνεται για τους μήνες με αυξημένη υγρασία και με ημερήσια χρήση περίπου 10 ώρες την ημέρα. 

Κόστος λειτουργίας ενός αφυγραντήρα

Ενδεικτικά λοιπόν αν χρησιμοποιείτε τον αφυγραντήρα για 10 ώρες την ημέρα και για 150 ημέρες τον χρόνο τότε το κόστος ανέρχεται στα 0,11*10*150=165€ τον χρόνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *